De eerste rijles

De eerste rijles… en dan verder

We maken een afspraak en ik kom je thuis ophalen. Sommige leerlingen hebben nog nooit aan de linker kant in een auto gezeten, anderen hebben al enkele keren met vader of iemand anders op een parkeerplaats geoefend. En dat verschil is al best groot.

Je mag daarom zelf weten wat je wilt: meteen bij huis wegrijden of liever eerst even naar een rustige parkeerplaats om een beetje ‘feeling’ te krijgen.

De meeste nieuwe leerlingen kiezen voor deze laatste optie.

Daar leg Ik je kort iets uit over je zit- en stuurhouding en over de auto. Over hoe je de auto vooruit krijgt en waarom dat in het begin niet altijd meevalt. En dan gaan we oefenen: wegrijden, sturen, remmen, richting aangeven. Als dat een beetje lukt gaan we de weg op.

Dit gaat altijd in overleg: je zult nooit iets hoeven doen wat je niet durft, al zal ik natuurlijk wel proberen je over de streep te krijgen. Je zult zien dat na een paar lessen de rollen omdraaien: eerst heb je het gevoel dat de auto er met jou vandoor gaat, maar dan ineens ben jíj degene die bepaalt wat de áuto gaat doen! En dan gaat het steeds beter, je leert er elke les iets bij en het wordt steeds leuker!

Ik haal je thuis op of, als dat beter uitkomt, bij je werk of bij school. Na de eerste rijles zal het regelmatig zo zijn dat de leerling van het vorige uur bij jou voor de deur stopt. Jij neemt dan het stuur over en we rijden via het huis van de andere leerling verder. Dit is geen verloren tijd. Je moet toch ergens heen rijden en daarbij kun je veel van elkaar leren. In het begin vind je dit misschien spannend, maar je zult zien dat het ook leuk is om op een dag te zien dat er leerlingen zijn, die nog lang zo goed niet rijden dan jij!

Je krijgt van mij een leskaart mee, waarop we steeds de afspraken noteren. Daar staat ook op welke lessen betaald zijn. Dat zet ik ook op de instructiekaart, die ik van iedere leerling maak. Op die kaart houd ik bij wat we gedaan hebben, wat je allemaal al kunt en wat nog moeilijk gaat.

We bepalen samen wanneer je je TussenTijdse Toets gaat doen en wanneer het examen dan volgt. Natuurlijk heb ik daar meer ervaring mee, maar jij hebt daar zeker ook een stem in. Mijn uitgangspunt is dat iemand die examen gaat doen, een goede kans moet hebben om te slagen. Anders heeft het geen zin. Je kunt een paar lessen willen besparen, maar als je dan zakt ben je nog meer geld kwijt. Ik zal je ook niet langer laten lessen dan ik nodig vind, maar dat is een kwestie van vertrouwen…